مقایسه ای بر امنیت سیستم عاملها
لازمه برقراری امنیت در سیستمعاملهای مختلف شناخت کامل آنها است، به طوری که جزییترین فرآیند آنها هم برای شما شناخته شده باشد. در واقع امنیت قسمتی از علم کامپیوتر است که سایر علوم زیرمجموعه آن هستند. به همین دلیل برقرارکنندگان آن همیشه اشخاصی پرانرژی با قدرت تفکر فوقالعاده و منحصر به فرد هستند. قریب به اتفاق این افراد در گذشته در زمینه کارهای ضد امنیتی فعال بودهاند و از آنجا شروع به آموزش علوم امنیت کامپیوتر و شبکههای رایانهای کردند.
سیستمعاملها مانند تمام نرمافزارها و سختافزارهای رایانهای از تنوع باورنکردنی برخوردارند؛ هر کدام برای کار مشخصی بهترین هستند و هر یک برای توجیه فلسفه وجودی خود دلایل قابل قبولی دارند.
اگر بخواهیم سیستمهای عامل را به دو دسته کلی تقسیم کنیم میتوانیم دو گروه متنباز و غیر متنباز را نام ببریم. ویندوز هیولای نرمافزاری مایکروسافت با وجود غیررایگان بودن بالاترین استفاده را در سیستمعاملهای غیر متنباز(و متنباز) دارد و لینوکس زاده تفکرات ضد مایکروسافتی (امپریالیسمی رایانهای) دانشجوی فنلاندیتبار (لینوس توروالدز) در بین سیستمهای غیر متنباز بیشترین کاربر را دارد.
گفتنی است لینوکس در واقع به عنوان یک هسته مطرح است چون امروزه بر مبنای آن تعداد باورنکردنی سیستمهای عامل نوشته شده است که اینجا مجال نام بردن آنها وجود ندارد...
سیستمهای عامل از نظر امنیت
از ویندوز شروع میکنیم؛ سیستمعاملی که دنیای رایانه را به این جا رساند. ویندوز به عنوان سیستمعاملی که توانایی انجام و اجرای هر فرآیند تحت شبکه را دارد هم میتواند به عنوان یک سرور مورد استفاده قرار بگیرد و هم میتواند روی کامپیوتر شخصی شما نصب شده و لذت استفاده از کامپیوتر را به شما بچشاند.... هیچگاه فردی که با تمام سیستمعاملها کار کرده باشد و بداند کدام سیستمعامل برای چه هدفی طراحی شده از ویندوز به عنوان یک سرور که قرار است با آن اطلاعات مهمی جابهجا شود استفاده نمیکند.
البته همه میدانیم ویندوز نسخههایی را تحت نام ویندوز سرور وارد بازار میکند اما این نسخهها هم در برابر سیستمعاملهایی که از همان ابتدا به چشم یک سرور به آنها نگاه میشود تا یک سیستمعامل شخصی مانندBSD اSolaris، Sun Os و Linux حرفی برای گفتن ندارند....
در ویندوز به امنیت پرداخته شده است نه به دلیل هدفی که مایکروسافت برای خود تعیین کرده بلکه برای اینکه در سالهای نه چندان دور ویندوز دچار خطاهای امنیتی شد که ستون فقرات کل وبسرورهای اینترنت را شکست به طوری که تمام وب سرورهایی که از وب سرور تحت ویندوز استفاده میکردند هک شده و تقریبا از بین رفتند.
به عنوان یک فرد که با تمامی سیستمعاملها کار کرده و با خطاهای امنیتی آنها آشنا است و سرعت و قدرت سیستمعاملها را در تمامی جوانب در نظر میگیرد به شما پیشنهاد میکنم به ویندوز فقط به چشم یک سیستمعامل خانگی نگاه کنید. اما اگر هدف شما استفاده از یک سرور ویندوز است باید به سراغ فایروالها و سیستمهای تشخیص نفوذ بروید که در قسمت بعدی این نوشتار به آنها اشاره خواهد شد.
اما لینوکس و آرم محبوب آن در میان تمام برنامهنویسان و دنیای حرفهایها (کسانیکه بیشتر تولیدکننده هستند تا مصرفکننده) سیستمعاملی است که به عنوان یک سرور میتواند بیشترین کارایی را برای شما داشته باشد و قابل اعتمادترین و امنترین بستر را برای شما فراهم کند. برای امنسازی این سیستمعامل بینهایت برنامه نوشته شده است.
سیستمهای تشخیص نفوذ (IDS) و سیستمهای فایروال که کارایی فوق العادهای دارند و.... از میان توزیعهای متفاوت لینوکس Red Hat قویترین و کارآمدترین سیستمعامل است و تقریبا اولین توزیعی است که راه لینوس توروالدز را ادامه داده است. برای کار با این سیستمعامل شما نیاز به شناخت پوسته (خط فرمان) لینوکس دارید که مجال توضیح آن در این فرصت کوتاه نیست.
در قسمت بعدی این مقاله که هفته آتی تقدیم حضور شما خواهد شد به تفاوتهای اساسی امنیتی لینوکس و ویندوز و زیربناییترین نکات ایجاد امنیت در این دو رقیب که در خیلی موارد اشتراکهایی هم دارند، میپردازیم. سعی خواهیم کرد در شما این حس را ایجاد کنیم که به راحتی برای کاری که قصد انجام آن را دارید انتخاب درست را انجام دهید.